Politika privatnosti

1 POLITIKA PRIVATNOSTI Ova Politika privatnosti utemeljena na Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) objašnjava koji se osobni podaci prikupljaju u vezi s pružanjem naših usluga, kako te podatke obrađujemo, koristimo i štitimo, u koje ih svrhe upotrebljavamo, kao i vaša prava povezana s vašim podacima. NAŠE TEMELJNO NAČELO POSLOVANJA JE PRIVATNOST I ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA Privatnost pojedinaca i zaštita osobnih podataka ljudska su prava. Mi u O TELEKOMUNIKACIJAMA imamo dužnost brinuti za osobe čije smo podatke prikupili i pohranili. Podaci su odgovornost, i moraju se prikupljati i obrađivati samo kada je apsolutno neophodno. Držimo se sljedećih načela s ciljem zaštite vaše privatnosti: • Ne prikupljamo više podataka nego što je potrebno, • Vaše podatke ne koristimo u svrhe koje nisu navedene, • Ne čuvamo vaše podatke ako više nije potrebno ili s valjanim pravnim temeljem, • Nikada ne prodajemo, posuđujemo, distribuiramo niti javno objavljujemo osobne podatke, • Pristup vašim podacima ne dajemo trećim stranama bez vašeg znanja, • Ne vršimo profiliranje naših korisnika niti predviđanje vaših osobnih sklonosti i ponašanja, • Vaše podatke ne koristimo u svrhe koje nisu navedene, • Osiguravamo da su vaši osobni podaci sigurno pohranjeni. Važno je pročitati ovu Politiku privatnosti i nadamo se da ćete izdvojiti vrijeme i vašu pozornost. Trudili smo se da bude napisana što jasnije i da bude svakom razumljiva, sa željom da zadržimo vaše puno povjerenje u način kako postupamo s vašim osobnim podacima. Ako ćete, nakon što ih pročitate, imati daljnja pitanja o zaštiti osobnih podataka u O TELEKOMUNIKACIJAMA ili nam želite prenijeti svoje ideje i preporuke, budite slobodni obratiti se našem Službeniku za zaštitu podataka, Igoru Barleku, na niže navedene kontakte: • elektroničkom poštom na adresu bi@biconsult.hr, • poštom na adresu O TELEKOMUNIKACIJA d.o.o., Franje Punčeca 2, 40000 Čakovec. Ova internetska stranica, kao i naši poslovni i informacijski sustavi, dizajnirana je sa svrhom usklađenja sa sljedećim nacionalnim i EU pravnim okvirom u pogledu zaštite podataka i privatnosti korisnika: • Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) (Uredba (EU) 2016/679), • Direktiva o privatnosti u elektroničkim komunikacijama (Direktiva 2002/58/EC), • Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18), te će se kontinuirano ažurirati u skladu s relevantnim pravnim i regulatornim okvirom zaštite podataka i privatnosti na nacionalnoj i EU razini. Redovito unaprjeđujemo našu Politiku privatnosti kako bismo unaprijedili i zaštitu vaših podataka. Ova Politika privatnosti ažurirana je 15.10.2019. godine. O TELEKOMUNIKACIJE d.o.o. 2 1. TKO SMO MI O TELEKOMUNIKACIJE d.o.o., Franje Punčeca 2, 40000 Čakovec (dalje: O TELEKOMUNIKACIJE) operator je elektroničkih komunikacijskih usluga u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. O TELEKOMUNIKACIJE nastupaju u odnosu na osobne podatke vas kao korisnika naših elektroničkih komunikacijskih usluga, potencijalnih korisnika, poslovnih partnera i kandidata za zapošljavanje u ulozi voditelja obrade, koji određuje svrhe i načine obrada vaših osobnih podataka, te brine o osiguravanju svih mjera sigurnosti vaših osobnih podataka. 2. KOJE PODATKE OBRAĐUJEMO O TELEKOMUNIKACIJE obrađuju više kategorija vaših podataka: a) vaše temeljne osobne podatke: ime i prezime, adresa, osobni identifikacijski broj (OIB), datum rođenja, telefonski broj, adresa e-pošte, informacije o vrsti ugovornog odnosa i sadržaju te o vašem bonitetu b) ostale osobne podatke, koje nam vi ili treće osobe stavljate na raspolaganje prilikom sklapanja ugovora ili tijekom trajanja ugovornog odnosa, kao što su podaci iz osobne iskaznice, bankovni račun, ovlasti potpisivanja ili zastupanja; c) vaše agregirane prometne podatke, ne uključujući sadržaj komunikacije kao ni identifikaciju osobe s kojom je komunikacija ostvarena: npr. broj minuta, SMS-ova, internacionalnih poziva, trajanje poziva, količina podatkovnog prometa d) podatke o korištenju proizvoda i usluga: npr. vrijeme aktiviranja i deaktiviranja, promjene ili nadogradnje ugovorenih usluga e) mjerne podatke prikupljene s vaše terminalne opreme: npr. s vašeg krajnjeg uređaja ili routera, korištene frekvencije i optički kablovi, mjerenje i identifikacija krajnjeg uređaja povezanog s vašim sustavom f) podatke o vašem prometu koje obrađujemo radi obračuna prometa s drugim elektroničkim komunikacijskim mrežama, podatke o lokaciji, vaše ispise poziva, kao i ostale prometne podatke prema važećem Zakonu o elektroničkim komunikacijama g) web stranica Iako možete koristiti našu web stranicu bez davanja bilo kakvih osobnih podataka, kada se prijavljujete za provjeru dostupnosti naših usluga na vašoj željenoj adresi ili kada šaljete bilo koju vrstu upita putem naše web stranice, prikupljamo vaše ime i prezime, adresu i podatke za kontakt (adresa e-pošte, broj telefona). Ako ste mlađi od 16 godina morate priložiti suglasnost roditelja ili nositelja prije davanja osobnih podataka. Sve dok imamo otvorenu komunikaciju u smislu uspostavljanja poslovne suradnje, prikupljati ćemo i dalje koristiti vaše osobne podatke potrebne za uspostavljanje našeg poslovnog odnosa, kao i za vrijeme naše poslovne suradnje, te ih brišemo po prestanku ugovornog odnosa i po isteku svih zakonskih obveza ili prestanku postojanja pravnih temelja iz Opće uredbe o zaštiti podataka, povezanih s obradama vaših osobnih podataka. Na vaš inicijalni upit 3 putem našeg kontakt obrasca na web stranici ili izravno na naše e-mail adrese, odgovoriti ćemo na vaš zahtjev. Ako daljnja komunikacija između nas neće postojati, nakon 6 mjeseci izbrisat ćemo sve vaše osobne podatke. Naša web stranica: www.novi-net.hr sadrži poveznice na druge web lokacije i društvene mreže (npr. Facebook, Instagram) te se na njih ne odnosi naša Politika privatnosti. Preporučujemo da pročitate uvjete zaštite privatnosti svake web stranice i društvene mreže koju posjetite, a posebno gdje ostavljate podatke. Naša web stranica prikuplja privremene kolačiće (engl. session cookies) koji se automatski brišu kod zatvaranja internetskog preglednika. Njima se koristimo za omogućavanje pristupa sadržaju i omogućavanje radnji koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na dio naše web stranice namijenjene registriranim korisnicima. Trajni kolačići (engl. persistent cookies) obično ostaju u pregledniku do isteka ili dok se ručno ne obrišu što olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također se koriste trajni kolačići kako bi se bolje razumjele navike korisnika te prema njima poboljšala stranica. Temeljem vaše privole, Google u naše ime analizira vaše korištenje ove stranice, i to u svrhu praćenja interesa posjetitelja naše stranice za pojedinim paketima usluga iz naše ponude. Informacije koje Google prikupi u vezi s Vašim korištenjem ove Internet stranice (npr. polazni URL, vaše pretraživanje naše stranice, web-pretraživač koji ste koristili, vaše postavke jezika, vaš računalni sustav koji ste koristili ili razlučivost prikaza) se prenose na Googleov server u SAD, tamo se pohranjuju, analiziraju, a nama se stavlja na raspolaganje rezultat u anonimiziranom obliku a vaši podaci koriste se u svrhe izravnog marketinga naših usluga. 3. VIDEO NADZOR POSLOVNIH PROSTORA O TELEKOMUNIKACIJE koriste i sustav video nadzora u vlastitim poslovnim prostorima u Čakovcu u svrhu zaštite imovine i sigurnosti osoba i za sprječavanje protupravnih radnji usmjerenih prema našoj imovini, od krađe, razbojstva, provala, nasilja, uništenja i sl. u sklopu legitimnog interesa O TELEKOMUNIKACIJA. Na vidnom mjestu pri ulasku u perimetar kamera istaknuli smo obavijesti da se prostor nadzire sustavom video nadzora. 4. KAKO KORISTIMO VAŠE PODATKE Vaše osobne podatke prikupljamo, obrađujemo i koristimo u skladu s važećim propisima, a prije svega: a) u vezi i na osnovi naših obveza i/ili ovlasti koje proizlaze iz primjenjive regulative, posebice Zakona o elektroničkim komunikacijama i drugih važećih propisa. Prikupljanje i obrada osobnih podataka u takvim je slučajevima zakonska obveza, jer u suprotnom ne bismo bili u mogućnosti uspostaviti i nastaviti ugovorni odnos s vama, odnosno ispunjavati svoje ugovorne i zakonske obveze; b) u svrhu sklapanja ugovora i pružanja usluga odnosno isporuke ugovorenih usluga, posebice u svrhu vaše nedvosmislene identifikacije, urednog obaviještavanja te izdavanja računa. Prikupljanje i obrada osobnih podataka u ovom je slučaju zakonska obveza jer u suprotnom ne bismo bili u mogućnosti sklopiti ugovor s vama, odnosno izvršavati naše ugovorom preuzete obveze; c) na temelju naših legitimnih interesa, prije svega za kontrolu i osiguranje visokog standarda kvalitete naših usluga snimanjem vaših razgovora s našim odjelom podrške korisnicima, 4 a time i postizanje vašeg zadovoljstva, posebice u svrhu slanja informacija o našim proizvodima i uslugama kojima možete ostvariti dodatne uštede i i povećati zadovoljstvo našim uslugama; d) za dokazivanje i zaštitu naših prava u slučaju postojanja nepodmirenih dospjelih obveza, te vaše obavještavanje o postojanju istih; te e) temeljem vaše pojedinačne i nedvojbene privole dane slobodnom voljom u jasno naznačenu svrhu prikupljanja podataka. 5. TKO IMA PRISTUP DO VAŠIH PODATAKA Vašim osobnim podacima mogu pristupati drugi primatelji isključivo na način predviđen primjenjivim važećim propisima te na osnovi odgovarajućih ugovora koji osiguravaju visoku razinu zaštite osobnih podataka. Surađujemo s partnerima koji nam pomažu pružati i unaprijeđivati naše usluge te činiti našu direktnu komunikaciju s vama učinkovitijom. Pristup vašim osobnim podacima pružamo ovlaštenim vanjskim izvršiteljima obrade u svrhu obrade osobnih podataka za naše društvo na temelju naših izričitih uputa i putem sklopljenih ugovora o zaštiti podataka. Ti su partneri obvezni strogo poštivati obvezu povjerljivosti u skladu s ovom Politikom privatnosti, s ugovorima koje smo s njima sklopili i u skladu s obvezama iz Opće uredbe o zaštiti podataka. Naši su izabrani vanjski izvršitelji obrade poslovni partneri koji za nas osiguravaju isporuku proizvoda i usluga, računovodstvene i knjigovodstvene usluge, IT usluge i usluge održavanja poslovnih aplikacija i druge usluge u vezi s predmetom poslovanja našeg društva, bez kojih ne bismo bili u mogućnosti osigurati ispunjenje naših ugovornih obveza prema vama i osigurati vam visoku razinu kvalitete naših usluga i proizvoda. Davanje pristupa podacima drugim pravnim ili fizičkim osobama uvijek je ograničeno na mjeru nužnu za postizanje svrhe za koju su podaci prikupljeni te se provodi sukladno važećoj regulativi. Iz poslovno opravdanih razloga omogućen je pristup osobnim podacima povezanim društvima O TELEKOMUNIKACIJA unutar međunarodne grupacije kojoj pripadamo, unutar EU i izvan EU/EEA. Sigurnost prijenosa i zaštita osobnih podataka izvan EU/EEA osigurava se između povezanih društava putem standardnih ugovornih klauzula o zaštiti podataka koje je donijela Europska komisija i implementiranih procesa praćenja učinkovitosti zaštitnih mjera. 6. VAŠA PRAVA U bilo kojem trenutku slobodni ste nas kontaktirati u svrhu: • PRISTUPA svim osobnim podacima koje smo prikupili o vama, • ISPRAVLJANJA osobnih podataka koje imamo o vama, • BRISANJA osobnih podataka koje smo prikupili o vama, • OGRANIČAVANJA obrade vaših osobnih podataka, • PRIGOVORA na obradu vaših osobnih podataka, • ZAHTJEVA za vašim osobnim podacima u svrhu prijenosa trećoj strani, ili • POVLAČENJA PRIVOLE. 5 Ukoliko želite iskoristiti bilo koje od prethodno navedenih prava, budite slobodni: • poslati upit putem našeg kontakt obrasca na internetskoj stranici ili • poslati e-poštu na podrska@novi-net.hr , ili • emailom našem Službeniku za zaštitu podataka Igoru Barleku na bi@biconsult.hr ili • poslati svoj zahtjev na adresu O TELEKOMUNIKACIJE d.o.o., Franje Punčeca 2, 40000 Čakovec. Na vaš ćemo zahtjev odgovoriti u najkraćem mogućem roku, a najkasnije mjesec dana od primitka vašeg zahtjeva. U slučaju nemogućnosti sigurne potvrde vašeg identiteta bit ćemo slobodni zatražiti dodatnu provjeru vašeg identiteta. Ako smatrate da je obrada Vaših osobnih podataka u suprotnosti s Općom uredbom o zaštiti podataka, imate pravo podnijeti prigovor nadležnom nadzornom tijelu. Za područje Republike Hrvatske nadzorno je tijelo Agencija za zaštitu osobnih podataka, sa sjedištem na adresi: Martićeva ulica 14, 10000 Zagreb, Hrvatska, web: http://azop.hr/, tel.: +385 1 4609 000. 7. RAZDOBLJE POHRANE PODATAKA Razdoblje pohrane osobnih podataka koje prikupljamo ovisi o svrsi obrade za koju su prikupljeni. Vaše osobne podatke zadržavamo tijekom postupka sklapanja ugovora i tijekom korištenja naših usluga ili proizvoda, te ih brišemo po prestanku ugovornog odnosa, po isteku svih zakonskih obveza ili nepostojanju pravnih temelja iz Opće uredbe o zaštiti podataka, povezanih s obradama vaših osobnih podataka. Vaše osobne podatke zadržavamo u slučaju da je pokrenut postupak prisilne naplate neplaćenih potraživanja ili ako je uložen prigovor na proizvod ili uslugu u roku, sve do konačnog dovršetka postupaka po prigovoru u skladu s važećim propisima. Općenito vrijedi da se osobni podaci obrađuju: a) na temelju privole za vrijeme koje je u privoli izričito navedeno, odnosno do povlačenja iste; b) u svrhu ispunjavanja naših zakonskih obveza ili ovlasti u razdoblju određenom zakonom; c) u svrhu ispunjavanja ugovora za vrijeme sklapanja i trajanja ugovora; d) temeljem legitimnih interesa u svrhu osiguranja kvalitete usluga koje pružamo za vrijeme trajanja ugovora; e) temeljem legitimnih interesa u svrhu izravnog marketinga, za vrijeme trajanja ugovora i 2 godine nakon prvog inicijalnog kontakta s vaše strae, odnosno do primitka prigovora na obradu osobnih podataka u dotičnu svrhu. 8. UNAPRJEĐENJE POLITIKE PRIVATNOSTI Zadržavamo pravo tekst ovih Pravila povremeno prilagođavati i unaprjeđivati, prije svega u svrhu poštivanja zakonskih promjena, odnosno, promjena u svrhama i načinima obrade. Međutim, vaša prava koja proizlaze iz ovih Pravila ili iz odgovarajućih zakonskih propisa nećemo ograničavati. U slučaju da dođe do promjena pravila koja mogu utjecati na vaša prava, o tome ćemo Vas obavijestiti pravovremeno i izravno na prikladan način.